Shikoku Goishi Cha, Japanse gefermenteerde thee
€ 25,45
Op voorraad
SKU
P-043-HE
Goishi Cha, gefermenteerde thee uit Japan. De thee ruikt krentig, zoet en je ruikt de fermenten, de smaak is hartig (soya) licht zuur die bij het vaker opgieten verdwijnt. De smaak is zeer zacht zonder enige adstringentie. Goshi Cha wordt al 400 jaar geproduceerd in het bergachtige Ōtoyo (prefectuur Kôchi), in het hart van het eiland bij het plaatsje Shikoku. De thee wordt met melkzuur gefermenteerd en niet geoxideerd zoals "zwarte" thee. Oorspronkelijk werd goishi-cha gebruikt om te ruilen tegen zout en werd gebruikt om rijstepap te bereiden. De productie van deze thee kost veel tijd en is complex, er is bijna twee maanden voor nodig en gebeurd volledig handmatig.
Shikoku Goishi Cha, gefermenteerde thee uit Japan. De thee ruikt krentig, zoet en je ruikt de fermenten. De smaak is zeer zacht zonder enige adstringentie. Goshi Cha wordt al 400 jaar geproduceerd in het bergachtige Ōtoyo (prefectuur Kôchi), in het hart van het eiland bij het plaatsje Shikoku. De thee wordt met melkzuur gefermenteerd en niet geoxideerd zoals "zwarte" thee. Oorspronkelijk werd goishi-cha gebruikt om te ruilen tegen zout en werd gebruikt om pap te maken. De productie van deze thee kost veel tijd en is complex, er is bijna twee maanden voor nodig en gebeurd volledig handmatig. Goshi verwijst naar de zwarte of witte stenen gebruikt voor het Japanse bordspel Go. De thee wordt netjes op een stromat gelegd zodat deze in de zon kan worden gedroogd zoals de Go-stenen die op een speelbord liggen.
SKU | P-043-HE |
---|---|
Assoriment | Gelimiteerde voorraad |
thee soort | POST GEFERMENTEERDE THEE |
Smaak (in ontwikkeling | Bos, aards, Bos, wild, dierlijk, Bos, houtig, Fruitig, gedroogd fruit, Hartig, soja saus, Umami, hartig, Zoete mais |
Herkomst | --> JAPAN |
Oogstjaar | 2023 |
Zetadvies westers | Postgefermenteerde thee: Zetadvies: 3 tot 5 gram thee op 200ml water, temperatuur maximaal 95°C, was/spoel de thee kort (5-10 sec) en dan gelijk afgieten. Zeer geschikt voor meerdere infusies. |
Zetadvies oosters | Gebruik 3 gram thee per 100ml water, water temperatuur tussen de 70 en 100 °C en korte trektijden van rond de 10 seconden. Gebruik een kleine theepot of gaiwan, afhankelijk van de kwaliteit van de thee kan deze 3 tot 10 keer opnieuw worden opgegoten. |
Grootmoeders thee | Voor een ouderwetse kop thee uit een theepot met zeefje, relaxed en zuinig. Gebruik naar verhouding ongeveer 7 gram thee per liter kokend water en laat hem rustig een minuut of 7 trekken, niet geschikt voor groene thee. |
Cold Brew | Koude infusie, gebruik 10 tot 16 gram thee per liter koud water. Laat de thee gedurende de nacht in de koelkast trekken, 12 tot 15 uur. Je kan variëren met de verhoudingen om later bijvoorbeeld nog bruiswater toe te voegen. |
Houdbaarheid | Bewaar dit product op een koele, droge plaats, deze thee ontwikkelt zich nog minstens 5 tot 20 jaar. |