Biologische zwarte thee
Biologische zwarte/rode thee
Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis, net zoals groene, witte en oolong thee. Zwarte thee is zwaarder geoxideerd dan de witte, groene, en oolong-thee, en is in het algemeen sterker in smaak.
Na de oogst worden de bladeren eerste geblanceerd door er lucht over te blazen. Dan kan de zwarte thee op twee manieren gemaakt worden, CTC (Crush of Cut, Tear, Curl) of orthodox. De CTC-methode wordt gebruikt voor thee van mindere kwaliteit die in theezakjes terechtkomt en machinaal verwerkt wordt. De orthodoxe methode wordt met machines of met de hand uitgevoerd. Handverwerking wordt gebruikt voor de hogere kwaliteiten. Hoewel de orthodoxe methode kan verschillen per type thee, resulteert dit type verwerking in losse thee van hoge kwaliteit die vaak gewild is bij veel connaisseurs. Hierna worden de bladeren geoxideerd onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Omdat de oxidatie al begint bij het drogen, is de tijd tussen deze stappen ook een cruciale factor in de kwaliteit van de thee. Dan worden de bladeren gedroogd om het oxidatieproces te stoppen. Uiteindelijk worden de bladeren gesorteerd in klassen volgens grootte, meestal door zeven. De thee kan verder gesubklasseerd worden volgens andere criteria.
(bron wikipedia)